Táplálékkiegészítés

Amodern táplálkozásban nagyon fontosak a táplálék kiegészítők, de egy kissé túlértékelt terület lett az utóbbi években. Ez annak köszönhető,hogy nagyon sokan nem az étrendjük kiegészítését látják bennük hanem valamiféle csodaszert. Fehérjekiegészítőktől, aminósavaktól, tesztoszteronfokozóktól várjuk hogy hetek alatt szemmel látható fejlődést produkáljunk. Ezek természetes forrásokból származó élelmiszerek,nem pedig doppingszerek.

Egy hobbi sportolónak a vitamin és ásványi anyag kiegészítésen kívül egy fehérjekiegészítőre van szüksége mindössze. Ezen felül vannak amivel lehet játszani még mint a kreatin, edzés előtti energizálók és működhetnek is, de csodát ezek sem fognak tenni.

Fontos, hogy csakis ellenőrzött és megbízható forrásból vásároljunk táplálékkiegészítőket!

A táplálékkiegészítők széles palettájáról lehetne még válogatni. Full spektrum aminósavak, BCAA, Glutamin, Tesztoszteron szint fokozók, stb. ezek működő dolgok valamilyen szinten, de az ár/érték arányuk nagyon rossz. Nem kérdés,hogy például a BCAA segít megőrizni az izomtömeget, csak a kérdés hogy hány százalékát és ezért mennyit fizetsz.

Fehérjekészítményből a legoptimálisabb egy tejsavó koncentrátum. Edzés utánra kifejezetten jó választás. A magasabb minőséget képviselő izolátum, esetleg hidrolizátum ugyan még jobb,de nem biztos hogy megéri egy hobbi sportolónak erre áldozni. Még egy érv a koncentrátum mellett hogy amolyan arany közép út, ugyanis reggel illetve napközben is nyugodtan lehet alkalmazni.

Akinek valamilyen érzékenysége van a tej alapú fehérjékkel szemben, mint a laktózérzékenység annak mást kell válasszon. Ilyenkor két lehetőség van. Az egyik hogy kipróbál egy nagyobb tisztaságú izolátumot, ez a drágább megoldás. A másik,hogy egy növényi, tojás vagy marha alapú fehérjét választ.

Vitaminokból egy saját magunkra összeállított csomagot javasolt használni. A táplálék kiegészítő cégek palettáján ugyan megtalálható valamilyen vitamincsomag, de ezek is gyakran kiegészítésre szorulnak. Plusz c-vitamin szinte mindegyikbe kell, cserébe viszont van benne például mutatóba egy kis halolaj.