Így izmosodnak Hollywoodban a szuperhősök

A szuperhős-filmek a fénykorukat élik. Gyakorlatilag havonta kijön Hollywood egy nagyszabású produkcióval, amiben az izmos, jóképű főhős megmenti a Világot. A ’80-as években az általában fa ék egyszerűségű akciófilmekhez a nagyobb izomtömeggel rendelkező fizikum passzolt. A 90-es és 2000-es években a filmek sztorija összetettebb, a színészi játék komolyabb volt. A hatalmas izomzat nem volt elvárás, de persze itt is látszott a főhősökön, hogy készültek fizikailag is a szerepekre. Aztán jöttek a képregény adaptációk, szuperhősök, ami megint csak a fizikum felé terelte a figyelmet a filmvásznon.

1985, Arnold Schwarzenegger (Kommandó)
1999, Brad Pitt (Harcosok Klubja)
2022, Chris Hamsworth (Thor: Szerelem és mennydörgés)

Óriási tömegekre van hatással minden, amit a filmekben látunk, legfőképpen egy kidolgozott izomzat. Fel is merül szinte mindenkiben a kérdés: hogyan lehet elérni azt a testet, amit a filmekben látunk? Egyáltalán elérhető ez egy átlagember számára átlagos körülmények között?

Sztárok edzéstervei

Több írás született már erről a témáról. Időről időre kikerül egy sztár edzésterve, amit egyből lemásolnak sokan mert azt hiszik az lesz a titok nyitja. Így edz Thor, Az Acélember edzésterve stb. Azt tudni kell, hogy ezek a kiszivárogtatott edzéstervek vagy étrendek mind a film marketingkampányának részei. Legtöbbször köze sincs a valósághoz.

Ami közös mindegyikben, hogy legtöbbször valamilyen nehéz súlyos erősítő edzést végeznek. Az, hogy klasszikus testépítő edzés, köredzés vagy valamilyen más funkcionális gyakorlatsor már részletkérdés.

Az étkezésben közös pont, hogy „tiszta” természetes tápanyagokból áll az étrend. A fehérjebevitel nagy részét húsok adják és a táplálék kiegészítők is nagy szerepet kapnak. Illetve a regenerálódásra is nagy hangsúlyt fektet mindegyik sztár.

Nincs titok csak professzionális körülmények

A dolog „fizikai” részében semmi titok nincs. A színészek eddzenek, táplálkoznak és regenerálódnak ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Persze mindez professzionális körülmények között történik.

Mivel színészekről van szó, a pénz és az idő nagy mennyiségben áll rendelkezésre, ezért általában egy egész stáb készíti fel őket. Személyi edző állítja össze az edzésprogramot kifejezetten a színész testalkatához, illetve a kitűzött célhoz. Egyes esetekben saját edzőterem is rendelkezésre áll. Ugyanígy az étkezés. Dietikus által összeállított étrend, egyéni toleranciákat figyelembe véve. Ja és persze saját szakács, masszőr stb.

Nagyon fontos az időtényező is. Egy-egy ilyen szerepre hosszú hónapokat készülnek, fél évet vagy még többet is. Tehát nem egyik hétről a másikra történik a nagy átváltozás.

Mi a helyzet a doppinggal?

Ahogy azt a bevezetőben említettem a 80’-as években nagyobb izomtömeg volt az elvárás. Ekkoriban szinte biztosan szerepeltek a különböző doppingszerek is az eszköztárban. A későbbiekben megjelenő fizikum ugyan nem indokolta ezen szerek használatát, de rendre előkerülnek olyan információk, amik arra engednek következtetni, hogy bizony jelen van. Ilyen például Stallone lebukása a repülőtéren tiltott szerekkel, Brad Pitt jellegzetes „vízfeje” a Trójában, Hanry Cavill 5000 kalóriás értendje és több órás edzései és akkor meg sem említettem még Christian Bale 20-40 kilós átalakulásait. Természetesen itt sem ész nélkül megy a dolog, ezek személyi edző és orvos által felügyelt kúrák.

Amit a vásznon látunk

Ami a filmben van az fikció. Adott egy jelenet, amiben a főhősről lekerül a ruha (jellemzően csak a felső, hisz leginkább a felsőtestre koncentrálnak Hollywoodban). Látjuk a dagadó izmokat, szép formákat és joggal ámulunk. 

Hugh Jackman (X-Men: Az eljövendő múlt napjai)

Azt látni kell, hogy ez egy tökéletesen beállított jelenet. A szerepre több hónapot készülő színész be tud durrantani a jelenet előtt, megvilágítással a fényeket, a sminket mind úgy csinálják meg hogy az az adott jelenetben tökéletesen mutasson.

Amint nem a tökéletes helyzetben, megvilágításban van a fizikum, máris kevésbé lenyűgöző a kép.

Chris Evans (Amerika kapitány: Az első bosszúálló)

A mozivásznon egyébként a jó szögben megvilágított szálkás fizikum, ami a legjobban néz ki. Ehhez elég csak egy minimális izomtömeg, főleg, ha az a jó helyen van és az eredmény lenyűgöző lesz. A mellizom felső része, a váll és a csuklya hatalmasat tudnak dobni a megjelenésen.

Edward Norton (Amerikai história X)

Amit az átlagember elérhet

Leginkább a fent említett filmes módszer és a felkészülés tökéletes körülményei az, amit a titoknak nevezhetünk ebben a jelenségben. Az interneten fellelhető végtelen tudásanyag az edzésről, étkezésről mindenki számára elérhető. Ami nem elérhető az a ráfordítható pénz és idő. Illetve ide lehet még venni az orvosi felügyelettel való doppingolást. És persze senki előtt nem sétál egy stáb derítővel és megvilágítással. 🙂

A kemény edzés, pihenés és az egészséges táplálkozás az alap, ez eleve egy jó fizikumot fog eredményezni. Minden más pedig csak illúzió.

Egy hozzászólás a(z) “Így izmosodnak Hollywoodban a szuperhősök” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük