Uncategorized

Szükség van-e táplálékkiegészítőkre?

Napjainkra egyre szélesebb körben elterjedt dolog a táplálékkiegészítők használata. Nem csak a profi, hivatásos sportolók, de amatőr hobbisták is használnak különböző tápkiegeket. Igaz ez szinte az összes sportágra.

A köztudatban a táplálékkiegészítők még mindig a sportolók valamiféle titkos “szere”, egy kalap alá véve a doppingszerekkel. Ez simán tudatlanságból eredő fals információ miatt van!

A kezdő sportolók sincsenek legtöbbször tisztában azzal, hogy mik is ezek a dolgok és miért is kéne használni őket. Gyakran a fehérjéket is abban a reményben “szedik”, hogy az direktben izmot hozzon nekik. A kreatinról, aminósavakról, tesztoszteron fokozókról és izoflavonokról pedig egyenesen úgy gondolkodnak mint valami legális doppingszer. Amihez a média tudatlansága a témáról, illetve a gyártók túlzó reklámjai is nagyban hozzájárulnak.

Csúcsformában lévő, doppingszereket használó (és természetesen keményen edző, precízen táplálkozó!) sportolókkal reklámoznak. Miért? Mert velük lehet eladni a termékeket, nem a szomszéd Józsival. Rájuk akar hasonlítani mindenki. És itt van a probléma! A plakáton lévő kidolgozott test mellé rakott kreatin láttán mit von le az ember, mi lesz ennek az eredménye? Virágzó táplálékkiegészítő gyárak. Ezek a reklámok elsősorban nem a terméket akarják eladni, hanem vágyat akarnak ébreszteni. Ha elérték, hogy úgy akarj kinézni mint a plakátokon lévők akkor úgyis megfogsz venni akármit! Ez egy nagyon jól működő marketing.

Na de mik is azok a táplálékkiegészítők és miért használja azokat szinte mindenki?

A táplálékkiegészítők élelmiszerek! Koncentrált formában lévő tápanyagok. Egy tejsavó fehérje például a tejfehérje legértékesebb részét a savót tartalmazza a tejben lévő cukrok és zsírok nélkül. Az “izomnövelő” hatása pontosan ugyanannyi mint a tojásnak vagy a húsnak. A biológiai értéke nyilván jobb, de most a doppingszerekkel való összehasonlítás értelmetlenségét mutatom.

A legszélesebb körben használt termékek a különböző fajtájú fehérjék, vitamin készítmények. Ebből látható, hogy valójában nem is a sporthoz, sokkal inkább a táplálkozáshoz kell társítani a táplálékkiegészítőket. Ezért nem csak sportolók hanem átlagemberek számára is hasznos és biztonságosan használható termékek! Rengetegen használnak például hajra, bőrre, körömre, stb. szépségápolás céljából különböző vitaminokat. Vagy éppen általános egészség megőrzésre kollagéneket, ízület védőket.

Kanyarodjunk vissza a sportolókhoz. Amennyiben tudatosan használsz táplálékkiegészítőket úgy egy jó minőségű fehérje készítmény és a szükségleteidhez mért vitaminok nagy segítséget jelentenek.

Nagyon sokan tartják a tejsavó fehérjét a legfontosabb kiegészítőnek teljesen jogosan. Egy sportolónak a fehérjeigénye magasabb mint egy átlagemberé és nagyon is jól jön az ha nem kell a napi hat étkezés közül mindegyiknél az evéssel bajlódni. Sokkal könnyebb megcsinálni és meginni egy shaket mint megsütni a tojást majd azt megenni. A fentebb említett biológiai értékről nem is beszélve. A tejsavóé a legmagasabb a hagyományos forrásokhoz mérten. Mondhatjuk, hogy edzés után a leghasznosabb tápanyag. És egy plusz! Találni a piacon olyan finoman ízesítetteket amik íze már egy édességgel vetekszik.

Vitamin kiegészítők is a praktikusság miatt szükségesek. Minden bizonnyal a gyümölcsökben lévő természetes formában előforduló vitaminok sokkal jobb minőségűek mint egy kiegészítőben lévők, csakhogy például egy gramm c-vitaminhoz közel másfél kiló friss eper elfogyasztása szükséges. És ez még csak egyetlen vitamin, abból se túl sok egy sportolónak. Ebből azt gondolom jól érezhető miért van szükség kiegészítőkre. Ezzel meg is lett válaszolva a címben feltett kérdés.

További széles körben használt tápkiegek az úgynevezett booster-ek. Már nem az alapokhoz tartoznak, de hozzá tudnak tenni a fejlődéshez mint a kreatin, béta- alanin, hmb, különböző aminósavak , tesztoszteronfokozók vagy izoflavonok. Ezekkel az a helyzet, hogy olyan kis mértékben járulnak hozzá a fejlődéshez hogy nem biztos hogy megéri költeni rá egy hobbi sportolónak. Sokad rangú dolgok! Lehet próbálkozni velük, működő dolgok, de messze ne várjunk ezektől se olyan eredményeket mint egy doppingszertől! Ár / érték arányban nagyon rosszak. (Talán a kreatin ami a legjobban működik ezek közül, de az is csak azoknak akik jól reagálnak rá.)

A fentieket összegezve úgy gondolom a táplálék kiegészítőknek abszolút helye van egy sportoló étrendjében. Fontos, hogy tudatosan, az egyéni igényeknek megfelelően legyen összeállítva mindenkinek a tápkieg programja. Nem azért van szükség ezekre, hogy izmot növelj hanem, hogy kiegészíts egy étrendet velük!

2 hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.