Uncategorized

Otthoni edzés

A testépítés, fitness napjainkra tömegsportá vált. Emberek milliói özönlik el nap mint nap az edzőtermeket világszerte. Viszont rengeteg ember van aki valami okból kifolyólag nem termekben hanem otthoni körülmények között oldja meg az edzést. Ez a cikk nekik szól, egy kis segítséget, iránymutatást adva, hogy ugyanolyan hatékony legyen az edzésük mint azoknak a sport társaiknak akik egy jól felszerelt neves edzőteremben dolgoztatják meg az izmaikat.

Otthoni edzés vs. edzőterem

Rengeteg oka lehet amiért valaki nem a konditermeket választja. Gyakran nincs a közelben megfelelő (vagy semmilyen) terem, így ha esetleg napi egy órát kell utazni csak azért hogy edzeni tudjunk az nem túl sok ember idejébe fér bele. A havi bérlet és a bejárás is egy plusz költség.

Általában viszont a probléma a szociális vonallal van. Sok kezdő egyszerűen nem mer lemenni termekbe pontosan azért mert kezdő még. Attól fél, hogy kinézik a régebb óta oda járó, fejlődésben sokkal előrébb tartó emberek. Ezt egyébként saját tapasztalatból is tudom, hogy ez egy téveszme. Kisebb termekbe, családiasabb hangulat szokott uralkodni, pont hogy egyenesen segítőkészek általában az új emberekkel a régiek. Nagyvárosok termeiben pedig annyian vannak, hogy elveszel a tömegben, senki nem fog foglalkozni veled.

Illetve szintén szociális vonallal kapcsolatos, bár nem a fejlettségi szinthez van köze annak a jelenségnek amikor valaki egyszerűen az új légkörbe, társaságba nem mer belépni. Ők általában antiszociális emberek (amilyen én is voltam) és ezért próbálják meg otthon, “közönség nélkül” letudni az edzést.

Akár hogy is, de az otthoni edzés nagyon sok embert érint. Sajnos ők egy kis hátrányba kerülnek azáltal, hogy nincs senki aki segítsen nekik, nehéz elindulni. Persze egyáltalán nem biztos, hogy a termekben olyan valaki fog odamenni segíteni aki tudja is, hogy mit csinál. Ilyen tekintetben a terembe járók sincsenek előnyben tudás szempontjából. Azt ugyanis két módon lehet biztonságosan megszerezni. Személyi edzőt lehet fogadni vagy pedig hiteles helyről olvasni, tanulni a témáról.

Költségek

Az otthon edzőknek is lesznek kiadásai, ugyanis be kell szerezniük a szükséges eszközöket. Azok nélkül ugyanis nem nagyon lehet értékelhető eredményt elérni. A saját testsúlyos gyakorlatok sajnos csak nagyon rövid ideig fognak elegendő terhelést biztosítani. Ezek elsőre sokkal magasabbak lesznek mint egy havibérlet plusz bejárás, viszont ahogy ezek megvannak gyakorlatilag nincs semmi költsége az edzésünknek. Az, hogy mennyibe kerülnek nehéz megsaccolni mert nem mindegy hogy újat vagy használtat veszel, vagy a padot/keretet meg tudod csináltatni ismerőssel vagy azt is veszed. A súly az súly, teljesen megfelel a régi kopott használt is. Viszont a pad illetve az erőkeret masszív kell legyen, ezek lesznek a legdrágábbak. A jellemzően pár tízezer forintos (újonnan) állítható padok a gagyi vonalat képviselik.

Szükséges eszközök

Egy pár állítható egykezes súlyzószett, állítható fekvenyomó pad kétkezes rúddal és egy erőkeret/állvány az alap. A súlyokat nem írtam külön, ahogy fejlődsz időközben bővíteni kell őket. Hasznos még továbbá megoldani, hogy tolódzkodni/húzódzkodni is tudjunk. Ezeket amúgy viszonylag könnyen meg lehet otthoni körülmények között is oldani.

Természetesen minden egyes eszköz amit be tudsz szerezni pluszba az csak jó, bővíti a lehetőségeidet. De mivel amúgy is érdemes az alapokra összpontosítani nagyon nincs másra szükséged. A multifunkciós csigás kondigépek ugyan első ránézésre sok gyakorlatot biztosítanak, de használat közben hamar rájön az ember, hogy az olcsó húsnak híg a leve.

Hátráltató körülmények

Amikor az ember otthon edz, akkor a nappaliban egy szivacson, pár kis kézi súlyzóval való lötyögés ugrik be mindenkinek. De ez csak egy átmozgató jellegű edzés maximum, az is nőknek. Ha eredményesen akarsz edzeni otthoni körülmények között is meg kell teremtened a megfelelő körülményeket hozzá!

A nappaliban vigyázni kell a parkettára, átjár a család és a puha szőnyeg, kanapé, stb. sem ad olyan körülményeket ahol jót lehet edzeni. El kell különíteni egy helyet ami csak erre van! Érdemes egy garázst, tárolót kialakítani erre.

Konklúzió

Ha van egy otthoni termed ami csak a tiéd, amiben megvannak az alap felszereltségek akkor az sokkal többet ér véleményem szerint mint egy edzőterem. Ott olyanok a körülmények amilyeneket te teremtesz magadnak. Nincs olyan zene ami zavar, olyan emberek akik azt hiszik körülöttük forog minden csak mert dolgozik bennük a Boldenon. Csend van vagy pedig olyan zene szól ami motivál. Itt teljesen kikapcsolhatsz. Ez a Te szentélyed!

Egy hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.